Η ιστορία της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης

Η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωσις 1891 (Π.Γ.Ε.) είναι αθλητικός σύλλογος της Πάτρας και από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1891 σαν Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος από τον Ιωάννη Κρητικό, στις 14 Ιουνίου 1891 η εφημερίδα Φορολογούμενος ανακοινώνει την ίδρυση του συλλόγου : Κάλλιστοι νέοι της ημετέρας πόλεως έθεντο κατ' αυτάς τας βάσεις λαμπρού σωματείου, Γυμναστικού, δηλονότι Συλλόγου εις ον έδωσαν τον τίτλον «Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος» και τον τύπον παρομοίων σωματείων. Του Συλλόγου τούτου, υπέρ ου ευχόμεθα τα βέλτιστα Πρόεδρος εξελέχθη, ο συμπολίτης ημών κ. Γεώργιος Τζίνης. Ο Παναχαϊκός καλλιέργησε όλα τα τότε γνωστά αθλήματα και διοργάνωσε του πρώτους αγώνες ποδοσφαίρου, κλασικού αθλητισμού, σκοποβολής, ποδηλασίας, κολύμβησης, άρσης βαρών, πάλης, αντισφαίρισης, κωπηλασίας, λεμβοδρομίες, και γυμναστικής. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του είχε ιδιόκτητο γυμναστήριο. Στις 20 Νοεμβρίου 1894, μέλη του Παναχαϊκού που διαφώνησαν και έφυγαν από τον σύλλογο δημιούργησαν την Γυμναστική Εταιρεία Πατρών. Η ΓΕΠ ακολούθησε ανάλογη πορεία με τον Παναχαϊκό αναδεικνύοντας πανελληνιονίκες και Ολυμπιονίκες, ενώ απέκτησε με την σειρλα της ιδιόκτητο γυμναστήριο. Το 1923 τα δύο σωματεία αποφάσισαν να συγχωνευτούν και πάλι σε έναν σύλλογο, έτσι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 1923 η συγχώνευση του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου και της Γυμναστικής Εταιρείας ήταν γεγονός μετά από πολύχρονες προσπάθειες και συζητήσεις που ξεκίνησαν το 1900. Η ονομασία του συλλόγου αποφασίστηκε να είναι Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωσις, Παναχαϊκή από το όνομα του Παναχαϊκού και Γυμναστική Ένωση από το όνομα της Γ.Ε.Π. Πρώτος πρόεδρος και πρωτεργάτης της συγχώνευσης ήταν ο Χρήστος Κορύλλος. Μελανό σημείο το γεγονός πως κάποιοι παράγοντες και ποδοσφαιριστές δεν αποδέχτηκαν την ένωση και δεν εντάχθηκαν στο νέο σωματείο, ιδρύοντας τον Λευκό Αστέρα, αμιγή ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ως σήμερα η λαοφιλής "Μεγάλη Κυρία της Πελοποννήσου" και του Ελληνικού αθλητισμού καλλιεργεί πολλαπλά τμήματα με μεγάλη κατά καιρούς επιτυχία, εμπλουτίζοντας έτσι την σημαντική παράδοση της. Έμβλημα της Παναχαϊκής είναι ο Ηρακλής που στεφανώνεται από την Νίκη.  

Χρώματα

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την επιλογή των χρωμάτων. Η πρώτη ότι δόθηκαν τα χρώματα της σημαίας του Ανδρέα Λόντου, ηγετικής μορφής της επανάστασης του 1821. Η δεύτερη ότι ο Παναχαϊκός, ο ένας από τους δύο συλλόγους από τους οποίους προέκυψε η Παναχαϊκή (είχε τα ίδια χρώματα), είχε ιδρυθεί από αναρχικούς, των οποίων το κόκκινο και το μαύρο αποτελεί γνώρισμα. Μάλιστα η εκδοχή λέει ότι στα τέλη του 19ου αιώνα στην Πάτρα καταφτάνουν αναρχικοί κυνηγημένοι από διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη, ριζώνουν στην πόλη και για να μην δίνουν στόχο στην αστυνομία ιδρύουν συλλόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τα πολιτικά τους πιστεύω. 

 Στάδιο

Ο Παναχαϊκός από την ίδρυση του χρησιμοποίησε το Δημόσιο γυμναστήριο που υπήρχε στην Πάτρα από το 1884 στον χώρο που σήμερα βρίσκονται τα Δικαστήρια Πάτρας. Το 1895 κατασκεύασε ιδιόκτητο γυμναστήριο στα Ψηλαλώνια Πάτρας. Η Γ.Ε. Πατρών ενοικίασε οικόπεδο στην ίδια περιοχή και κατασκεύασε δικό της γυμναστήριοΧριστίνα Κουλούρη , ''Αθλητισμός και όψεις της αστικής κοινωνικότητας, Γυμναστικά και αθλητικά σωματεία 1870-1922'', Αθήνα 1997, Ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου από το http://195.251.7.62/iaen/common/wBooks/index.htm Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας. 
Το πρώτο στάδιο και τα γραφεία της ομάδας ήταν στην Συνοικία Χαλκωματά Πάτρας και στην συμβολή των οδών Σμύρνης και Σοφοκλέους, ενώ η ομάδα για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε με ενοίκιο το Γήπεδο της Ιταλικής σχολής , γνωστό σαν Τασσόπουλου. Στην συνέχεια η έκταση πουλήθηκε και με τα χρήματα αγοράστηκε άλλη στην Αγυιά Πάτρας, εκεί που βρίσκεται σήμερα το στάδιο Κώστας Δαβουρλής στάδιο της Π.Γ.Ε. Τα εγκαίνια του έγιναν το 1938 και το 1955 κατασκευάστηκε η πρώτη εξέδρα. Οι εξέδρες ολοκληρώθηκαν το 1972 ενώ το 1973 τοποθετήθηκε χλοοτάπητας. Το 1997 έγινε η σκεπαστή κερκίδα και η τοποθέτηση καθισμάτων. Τέλος το 2000 εγκαταστάθηκαν οι σημερινοί προβολείς. Το στάδιο ανήκει στην ερασιτεχνική Παναχαϊκή και έχει χωρητικότητα 11.321 θεατές. Στον ίδιο χώρο και δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου υπάρχει και το κλειστό γυμναστήριο της ομάδας ενώ κάτω από τις εξέδρες του σταδίου υπάρχουν αίθουσες άθλησης για όλα τα τμήματα του συλλόγου. Το κλειστό γυμναστήριο κατασκευάστηκε το1984.

Από το Blogger.